Saturday, 30 May 2015

Journal Sketches

Initial idea section and axonometric

Changing plan to section exercise

Chosen plan - Peter Zumthor Therme Vals Plan & my adaptation to section, incorporating my initial ideas of boxes floating around the central walkway

Initial ideas and layout of exp3

Tuesday, 19 May 2015


A play between inside and outside reveals an undulating structure incorporating a potted forest of trees and branching steel beams, uniting the two buildings. This urban treehouse combines a simple, white, neutral space with a fairly subtle, external black granite cladding. This small amount of architecture gives a profound result by physically joining the two buildings, being able to open up, adapting to the seasons. The tree’s seasonal progression also creates an ideal microclimate inside the spaces. Striking the right balance between simple and powerful is key in illustrating the more interesting, more complex views of the instution.


Vertical Forest: An Urban Treehouse That Protects Residents from Air and Noise Pollution - Kate Sierzputowski (March 10th 2015)

Chipperfield set to redefine London's Royal Academy by 2018 - Sam Rogers (May 13th 2015)

Denton Corker Marshall reveal the new Australian Pavilion's mysterious black box - Ellie Stathaki (April 8th 2015)

Saturday, 9 May 2015



Here are the images from my final Lumion landscape & marker.

The simplistic rectilinear shapes are high impact when blown up to such a large scale - doing more with less. 
The aerodynamic wind turbine gives back to the sustainable community, and produces power for the sports park. This simple shape does so much with so little - all it needs is wind.

A cut out rectangular prism creates an open space, with views and sunlight, as well a private/personal space with the large walls and textures.

"Doing more with with less to create openness as well as privacy"

Derived from:

 "Buildings should be open to the environment, yet closed for privacy" - Kundig
Spaces should be inviting to natural elements, sun and scenery, but also need to respect privacy and person. A space that accomplishes this will be both comfortable and beautiful

 "Doing more and more with less and less" - Fuller
Resources on earth are diminishing fast, something that Buckminster Fuller knew well, so it is important to not only create beautiful spaces, but to create spaces that can give back more and consume less.

The position and large size of this marker greatly affect the shadows on site, and how people interact with the marker. The spinning wind turbine produces a constantly changing shadow, and the way the sun reaches the space inside the cut out box reveals a space which is open to nature but also feels private and closed.

Thursday, 7 May 2015


After discussion with James, I've altered the wind turbine component to be more aerodynamic, and the 'floating' cube space to be more practical. This now sits supported by 4 universal beams in each corner. 

Tuesday, 5 May 2015



The three chosen textures, light medium and dark respectively - 

Used on the marker - 

I decided to only use the textures on the box marker, as this is the one that people can interact with more, and get closer to.


I focused on the sustainability theme, creating a wind turbine by cutting the large overhanging section of one marker and putting it on a 'rotor' so it can spin in the wind. The marker also include a few groups of solar panels.

The sculpture "Halo" at Central Park in Broadway utilises the wind to spin the extremely light carbon fibre ring -

I used this as an inspiration in terms of thought into the material/how this could work in a sustainable sense.


36 textures - 6 sets of light to dark

Sunday, 3 May 2015


Some practice images from SketchUp and Lumion..

THREE MARKERS - "Electroliquid Aggregation"

By combining two of the individual markers, a combination or "Electroliquid Aggregation" of concepts is produced.

"The space shaped by this movement of architecture will transform its surroundings"

"Doing more with less to create openness as well as privacy"

"The simple intersection between the rational and poetic reveal a complex architecture"


Exploring the markers through parallel projections, and the connections between pairs of axonometrics

My three final chosen markers


My first set of axonometrics weren't really up to par, I wasn't super inspired by this experiment..

This last one on the left is my favourite, as I began to take inspiration from Kundig's work.
 After talking with James I looked more closely at Kundig's work and ideas to create more interesting markers, with ideas coming from the class concepts.